General POLSKI Topic
Ja nie odpalam q3 tylko bezposrednio mod e+ . a reszta czyli ustawienia grafiki dzwieku bindow czulosc itp itd odpalam plik exec cfg. @laki jest rada kup zonie laptops I baw sie do woli .
Ja nie odpalam q3 tylko bezposrednio mod e+ . a reszta czyli ustawienia grafiki dzwieku bindow czulosc itp itd odpalam plik exec cfg. @laki jest rada kup zonie laptops I baw sie do woli .
Hehe Skoro sam Kłej odpala mi bezpośrednio mod, to nie widzę bezpośrednio żadnej różnicy, tym bardziej, że również exec'uję swój cfg... @Benio i @Koszi mają rację, że wystarczy mieć w obu katalogach te same pliki cfg i wszystkie ustawienia nie trzeba wtedy wpisywać ponownie komend albo exec'ować (LoL) własny plik...
Co do laptopów, to po ile żenisz???
A tak na serio, to w pewnym momencie miałem ich chyba z cztery - pamiętam jak rodzinką "ciupaliśmy" na lokalu w Settlers III... W Q3, nie wiem dlaczego, nie chcieli
Jednego ukradli, drugiemu chyba bateria walnęła czy coś... Jeden ma szwagierka a ostatni rzadko odpalam, chyba że jestem w delegacji i nie biorę tablety...
Pech w tym, że stacjonarka, jest podłączona do TV i stąd cała draka...
Jak zwykle krótki i rzeczowy post
Apropo posta' to @khaz nie tak dawno obwieszczał 3000, a tu zbliża się 3400!? Łał Ciekawe ile średnio na dzień było wpisów po przekroczeniu tej granicy? Dużo nam jeszcze zostało, by wyprzedzić lidera?
@Ravena, nie wiem czy "exec'ujesz" swoj config, czy wpisujesz komendy w konsolę, jeśli wpisujesz komendy w konsolę i nie masz własnego pliku *cfg to pamiętaj, żeby po wpisaniu komend użyć również /writeconfig q3config. Jeśli masz swój config to dodaj na końcu komendy /in_restart i /vid_restart. Możesz tu wrzucić swój cfg, podać mi parametry PC, a ja w chwili wolnego czasu postaram się to wyedytować i zoptymalizować.
@Laki, ostatnio było o czym dyskutować;] brakuje jakoś 100
@kszksz a jak nie wpisze tej komendy write cfg to co?
bo ja np. mam swój cfg jakoś tam ustawiony, kupę czasu temu zrobiłem/exec echo.cfg i potem hoho komend dowalałem po drodze właśnie w konsoli podczas gry. wszystko działa. rozumiem, że jak teraz walnę /exec echo.cfg szlag trafi całą resztę, która wpisywałem w konsoli własnie, a to co piszesz - komenda write cfg automatycznie zapisuje z konsoli do pliku z cfg?
Hmmm, widzisz nie mam pewności jak jest to roziązane, ja zawsze miałem swój plik konfiguracyjny i "exec'owałem" go przed rozpoczęciem gry, niemniej jednak, wydaje mi się, że większość komend zapisuje się mimo wszystko, jednak kiedy występują problemy, takie jak w przypadku Raveny warto użyć tej komendy.
EDIT: najbardziej prawdopodobne jest to, że Quake nie zapisuje automatycznie w *cfg komend, których nie generuje automatycznie w trakcie włączania gry, bądź edycji z poziomu opcji, wiec r_customwidth i r_customheight w tym wypadku na pewno nie są generowane automatycznie w żaden sposób.
no dobra, ale muszę w ogóle poustawiac to sobie w configu na folderze, just in case
wracając do problemu Ravenny nie może być tak, że wpisuje się komende np. ustawienia ekranu w konsoli na już załadowanym konfigu (jakimkolwiek) i one nie działają lub po wyjściu i wejściu do gry nie działają jeżeli nie był załadowany konfig 'bazowy'?
no tak jak pisałem, ja również chciałem sobie ustawić rozdzielczośc okna do gry na rozdzielczość mojego ekranu 1360/768 - i koszmit podczas gry na r2ce podał mi te komendy jak tutaj, wpisałem je w konsoli i gra gitara.
teraz odpalając kłeja wchodzę w konsolę /vid_restart i wskakuje mi rozdzielczość jak ta, która wpisałem dzięki jego pomocy.
Więc moja teoria jest błędna, odnośnie Twojego /vid_restart to przypuszczam, że nie byłoby konieczne, gdybyś wrzucił customową rozdziałkę również do q3config w baseq3, każdy silnik potrzebuje restartu po zmianie rozdzielczości, windows też na chwilę gaśnie;] najlepsze co można zrobić to wpisywać wszystkie komendy bezpośrednio do *cfg, sam plik zakończyć komendami /in_restart i /vid_restart, a także utworzyć skrót bezpośrednio do e+, z autoexec wybranego *cfg. Pamiętaj, żeby nie przekroczyć 16kb. Jeśli Twój config ma więcej niż 16kb to nie będzie działał, wtedy trzeba go podzielić na dwa mniejsze i zapisać np. echo1 i echo2, zrobić autoexec echo1 i na końcu tego pliku dodać komendę /exec echo2, wtedy można nawet kilku-megabajtowe *cfg ładować, niemniej, spotkałem się z opiniami o niestabilności q3 w wypadku ładowania kilku *cfg.
dzięki, cos będę myślał nad tym w wolnej chwili. normalnie bym wpisywał wszystko w cfg. ale nigdy mi się nie chciało za każdym razem wchodzić specjalnie i edytować:P
wychodzi na to, że wpisując komendy w konsoli, a nie w configu sa one gdzieś zapisywane tymczasowo i kasowane w momencie załadowania konfigu gracza z folderu.
Tylko jeśli te komendy są zawarte w configu gracza z inną wartością niż aktualne.
quake 3 -- excessive plus -- config gdzieś tam jest folder z twoim configiem. Każda zmiana wpisu w konsoli powoduje zmianę zapisu w tym ogólnym pliku. Lepiej jest mieć własny plik w tym folderze bo. Nawet jak skasujesz sobie konsole czy coś to masz swoje ustawienia, Dwa bo możesz łatwo patrzeć co mają inny, jest tu topic pokaż mi swój cfg. więc możesz sobie porównać czy ktoś ma coś co tobie pasuje. Jezeli tak to szukasz tego w jego cfg i możesz sobie to pożyczyć lub edytować w swoim cfg.